Ciclo de conferencias: Historia y actualidad del vino

07/10/2020. Comunicació: videmallorca@gmail.com

El vi de la nostra terra. Història i actualitat d’un producte mediterrani

Cicle de conferències i tast de vins

Del 15 d’octubre al 5 de novembre de 2020. Dijous de 18 a 19.30 h
Museu de Mallorca. Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística. Consell de Mallorca

El Museu de Mallorca, conserva entre els seus fons obres d’art vinculades amb la cultura del vi a les Illes Balears al llarg de la seva  història mil·lenària. La cultura del vi forma part de la nostra vida i, per aquest motiu, és un tema que es pot tractar des de l’etnografia, l’antropologia i la sociologia. Els estudis biològics, agrícoles i vitivinícoles ens permeten saber coses relacionades amb el cep del qual s’extreu el raïm o sobre el procés d’elaboració de l’elixir.

L’objectiu del cicle és donar a conèixer a la ciutadania aquest patrimoni des d’un punt de vista pluridisciplinari, en el qual  intervenen la visió històrica, la biològica, l’antropològica, la vitivinícola i la gustativa. El museu custodia objectes múltiples i diversos que servien per emmagatzemar i consumir vi, els quals van ser fabricats des de temps prehistòrics, quan encara no existia ni l’escriptura ni la roda. A patir de l’època medieval i fins a l’edat moderna es van utilitzar copes de vidre, l’opció preferida per la ciutadania rica, o bé tassons de ceràmica, a l’abast de les classes socials més modestes. Així mateix, les vaixelles usades per beure i contenir vi estan representades als retaules gòtics o als quadres, que descriuen escenes de la vida quotidiana. El mateix passa a les pintures fins al moment actual.

El cicle constarà de quatre conferències, impartides per professionals de reconegut prestigi, que es faran a la seu del Museu de Mallorca a Palma, entre el 15 d’octubre i el 5 de novembre de 2020, els dijous, de 18 h a 19.30 h.

Després de cada xerrada, es farà un tast de vins dels cellers agrupats a les denominacions d’origen DO Mallorca. Pla i Llevant i DO Binissalem.

Amb motiu de les mesures aplicades a causa de la covid-19, la capacitat es redueix a 25 persones. És obligatori l’ús de la mascareta i les mesures d’higiene determinades.

Dijous 15 d’octubre

De 18 a 19.30 h

«Vi: beguda divina i humana. Dels inicis llegendaris al seu consum diari a la Mallorca del segle xviii»,a càrrec del Dr. Miguel Garí

Resum: el vi és quasi tan antic com la humanitat. El seu origen misteriós el fa fascinant, ple de llegendes, mites i divinitats. Amb el fil conductor dels déus del vi, com el Flufluns etrusc, el Dionís grec o el Bacus romà viatjarem en el temps i les civilitzacions i comprendrem com un aliment inicialment associat a les divinitats paganes va acabar sent una de les dues substàncies de l’eucaristia i una beguda popular omnipresent a les taules de la gent de Mallorca.

Miguel Garí, és doctor en història moderna per la Universitat de les Illes Balears. Especialista en història de l’alimentació moderna. Professor associat al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts en l’àrea d’història moderna. Tècnic superior de l’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM). La seva tesi «El abastecimiento de pan en la ciudad de Mallorca en los siglos xvi y xvii» fou la primera investigació sobre la història de l’alimentació a les Illes Balears.

Dijous 22 d’octubre

De 18 a 19.30 h

«El consum de vi a Mallorca i a la Mediterrània. Una visió des de l’antropologia», a càrrec de la Dra. Margalida Mulet

Resum: amb el fil conductor del vi s’explicaran les tradicions, els costums, les llegendes, els mites i els espais de socialització. A més, es descobrirà si certs vins poden ser part de l’economia de béns de prestigi.

Margalida Mulet, és doctora en antropologia per l’École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS-París). Especialista en antropologia de l’alimentació. Ha coordinat el projecte europeu «MEDFEST -Culinary heritage experiences: how to create sustainable tourist destinations»
sobre turisme sostenible a través del patrimoni alimentari i ha treballat com a tècnica en diversos projectes de sostenibilitat alimentària a l’Observatori de l’Alimentació (ODELA) de la Universitat de Barcelona (UB). Professora dins el programa la «Universitat de l’experiència» (UB), professora associada a la Universitat de Lleida i professora al Màster en Gestió del Patrimoni Culinari i Gastronòmic al CETT-UB. Integrant de l’INSA (Institut de Seguretat Alimentària-UB).

Dijous 29 d’octubre

De 18 a 19.30 h

«Mallorca, terra de bon vi. Les varietats de vinya autòctones de l’illa», a càrrec de José Mariano EscalonaResum: s’explicarà el món de la viticultura mallorquina actual: biologia de vinya, parlarem de la poda, la nutrició, els regs i altres qüestions, com és ara les principals varietats locals de raïm vinificades o el tipus de vinificació: vins blancs, rosats, negres i escumosos.

José Mariano Escalona, és professor titular a la Facultat de Ciències de la Universitat de les Illes Balears i coautor del llibre Varietats de vinya de les Illes Balears. Té més de 25 articles publicats en revistes ISI. Avaluador expert d’algunes revistes científiques i de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANEP). Algunes de les seves línies d’investigació són: fisiologia de la vinya, qualitat del raïm i del vi, l’impacte del canvi climàtic a la vinya.

Dijous 5 de novembre

De 18 a 19.30 h

«Un ofici amb glamur. Conèixer l’art del sommelier a Mallorca», a càrrec de Daniel Arias
Resum: els sommeliers formen part del món professional de la Mallorca d’avui. Però, què fa exactament un sommelier? En aquesta conferència s’explicarà la història d’aquesta professió i quines són actualment les tasques principals.

Daniel Arias és resident de l’Associació Balear de Sommeliers. Col·labora com a docent en l’àmbit de l’ofici de sommelier a diferents escoles de les Illes Balears. Head Sommelier en Redivins.

Organització: Museu de Mallorca. Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística. Consell de Mallorca

Cal inscripció prèvia: museudemallorca@dgcultur.caelonaib.es. Tel. 971 177 838

Coordinació del cicle: Dr. Pablo José Alcover Cateura. Investigador de l’Observatori de l’Alimentació, Universitat de Barc