Es multiplica per 13 el nombre de cellers mallorquins en 30 anys Una de cada deu ampolles es destina a exportació, sobretot a Alemanya, Suïssa i Àustria

25/06/2018. Jesús Torné. ib3noticies

Als anys 80, només hi havia set cellers a Mallorca. Ara, n’hi ha 90. El vi viu un autèntic boom a l’illa. La producció és baixa -8 milions de libres anuals- i més si es compara amb la de grans Denominacions d’Origen com Rioja, Ribera del Duero o Somontano.

Davant això, els productors han decidit apostar per la qualitat, el que provoca, per exemple, un encariment del preu de venda del raïm: el de Mallorca pot arribar als 1,30 euros el quilògram, mentre que a d’altres regions vitivinícoles com Penedès, com a molt, es paga a 50 cèntims.

Alguns cellers, com 4 Kilos, a Felanitx, exporten bona part de la seva producció, però la proporció de consum de vi mallorquí que es comercialitza a l’estranger segueix sent petita. Només una de cada deu ampolles creua la frontera, sobretot amb destí Alemanya, Suïssa o Àustria.

El sector, que de fet n’ha estat promotor, té esperances en que el Grau Superior en vitivinicultura que arrenca el setembre a l’IES Felanitx, proporcioni al sector mà d’obra qualificada.