Esbrostar. Cicle de la varietat giró ros. Anyada 2022. (3)

08/05/2022. ABR. Comunicació: promocio@doplaillevant.com

Amb l’entrada de la primavera les vinyes inicien el seu cicle anual  d’activitat. La saba acumulada a les parts dures del cep comença a circular i facilita la nova formació de fulles a partir dels borrons. També apareixen les inflorescències que porten les flors que donaran lloc als fruits de la temporada.

Quan fulles i inflorescències a l’inici del cicle són tendres és el moment d’actuar sobre el cep per obtenir la millor anyada. Aquesta pràctica rep distints noms: esporgar, esbrotar o poda en verd. L’objectiu d’aquesta pràctica és obtenir la millor anyada. I per aconseguir-la es basa en els següents punts:

  • . La capacitat de producció d’un cep és molt elevada. I com que la producció en quilos de raïm està limitada per la normativa de la denominació d’origen convé restrènyer-la en aquest moment   que és l’adequat.
  • . Millorar la forma de la planta aconseguint una millor distribució de sarments, fulles i raïms que assegurin una bona distribució a l’espai dels brots, una bona exposició al sol i una bona ventilació de la planta.
  • . Finalment, es tracta d’aconseguir la millor qualitat possible dels raïms. Per fer-ho s’ha d’aconseguir la millor circulació de la saba i, també, arribar  a la millor de concentració de composts orgànics en els raïms que és la millor manera d’assegurar-ne la qualitat.
Toni Gelabert esbrotantt un cep de la vatietat gitó ros