L’ Estació Enològica


Volem que conegui l'estació enològica un tros molt important de la història ubicat a Felanitx

Des de principis del segle XX hi ha dos edificis singulars a Felanitx que tutelen la memòria del vi a la comarca. D'una banda la poderosa construcció del Celler Cooperatiu de tràgica memòria. De l'altre, el de l'Estació Enològica. Els dos constitueixen la foto fixa de la història vitivinícola d'aquella època. En ambdós casos avui en dia han perdut la funció per a la qual havien estat creats. Mentre el magnífic edifici seu del Sindicat que va dissenyar l'arquitecte Guillem Forteza sobre el turó que domina Felanitx s'espera un projecte que el vaig rescatar de l'abandonament, el de l'Estació Enològica de l'enginyer Antoni Ballester, ha corregut diferent sort. Des de la seva construcció en 1913, l'edifici que obre la seva porta principal al Passeig Ramon Llull ha viscut un segle i diferents etapes han marcat la seva història, des del projecte original dedicat a la tasca científica, pedagògica, divulgativa, fins avui que ha estat reutilitzat parcialment per allotjar diferents serveis públics.

Però com no hi ha mal que cent anys duri, l'Ajuntament ha posat en mans de la DOP Pla i Llevant una de les dependències que quedaven per aprofitar, en una façana lateral i així, l'antiga casa del porter es transforma en la nova seu del Consell Regulador. Les obres de rehabilitació d'un espai que en el seu dia es va concebre com a auxiliar van donant forma a les futures dependències. L'estudi d'arquitectura AULETS que s'ha compromès amb el projecte es troba amb algunes limitacions que determinen el seu treball: l'estructura del vell edifici que cal aprofitar, el pressupost molt ajustat que s'ha pogut dedicar a l'obra i el temps, que camina trepitjant els talons de l'equip tècnic. La rehabilitació es planteja molt respectuosa amb la idea de la construcció original. Així, es manté la façana exterior i la distribució interior en gairebé tots els detalls. Només s'afegeixen els elements de modernització i d'accessibilitat necessaris per al seu nou ús. L'escala es completa amb un ascensor per accedir a la planta superior en la qual es localitzarà la sala d'actes i una sala per a reunions. A baix les oficines, a peu de carrer i un espai per a les cates. S'intenta treballar amb els materials originals:
la pedra, el morter de calç, el ferro i el formigó. Per a això s'ha implicat en els treballs de reconstrucció als industrials de la comarca per aconseguir reproduir en lo possible la idea i els materials originals. Hi ha un altre criteri que regeix l'obra i és el de la sostenibilitat: materials i plantejaments tècnics que redueixin el consum energètic i la utilització, en el possible de materials que no tinguin a veure amb els derivats del petroli. Quan d'aquí a uns mesos, la DO Pla i Llevant es traslladi a la seva nova seu ha de tenir un record per als 'pares' d'aquest edifici, l'antiga Estació Enològica: Antoni Ballester i l'enginyer agrícola que va fer gairebé tot pel sector vitivinícola de la comarca a principis del segle XX i que va dirigir l'Estació des de 1913, Ernest Mestre Artigues, don Arnesto. D'aquesta manera aquella institució que va estar en l'origen de la recuperació de la vinya i dels vins de Felanitx i de l'economia del poble troba avui una baula per assegurar la continuïtat i recupera part de la seva dignitat perduda gràcies a la iniciativa que li permet acollir de nou una institució lligada al vi: la seu del Consell Regulador de la DOP Pla i Llevant.