Les empreses vinícoles de les Balears es multipliquen per 15 en 30 anys.

13/05/2018. Redacció. ib3noticies

L’auge del sector vinater no només ve dels consumidors. També és un sector que genera interès econòmic i laboral. A partir del curs que ve, ja es podrà estudiar a les Illes el primer curs superior de formació professional especialitzat en vitivinicultura. El president de la Denominació d’Origen del Pla i el Llevant, Antoni Bennàssar, subratlla que cal tenir en compte que fa 30 anys només hi havia 7 cellers a les Illes, una xifra que actualment ronda el centenar. “Això vol dir que hi ha molta gent que ha de fer feina en aquest sector i que ara tendrà l’oportunitat de formar-se adequadament, no només amb l’aprenentatge parcial que ofereixen les pròpies empreses”, assegura.

La producció ecològica també ha anat guanyant adeptes. Actualment un terç del vi que es fa aquí a les Illes s’elabora respectant els processos naturals. Això no era així fa 25 anys. Andreu Oliver, enòleg del Celler Can Majoral, recorda que els anys 90 fer vi ecològic era una excepció. El seu celler i el de Jaume de Puntiró eren els únics que produïen vi ecològic a Mallorca, mentre que a dia d’avui una de cada 3 vinyes de l’illa cultiva el raïm sense productes químics.

Els productors de les Illes no poden competir amb els preus del vi que s’importa de la península i d’altres països. De fet, les Illes són la comunitat que ven el vi més car, al voltant de 9 euros per litre. És per això, diu Oliver, que cada vegada més s’aposta per la qualitat, i també s’inverteix per oferir una imatge atractiva que entri pels ulls.

Consumidors locals, alemanys i suïssos són els qui més demanden aquesta beguda. La demanda dels estrangers ha fet que molts de restaurants s’atreveixin a incorporar una carta de vins locals. Els vinaters, però, demanen més col·laboració als restauradors perquè el producte balear arribi a més gent.

Mentrestant, els productors cerquen maneres de captar nous clients. A més de millorar l’aspecte de les etiquetes, també participen a fires i organitzen degustacions. Cada vegada són més els illencs que s’interessen per aquestes activitats.

L’any passat es produiren prop de 250 milions d’hectolitres de vi a tot el món. El 13%, 33 milions d’hectolitres, es va fer a l’Estat espanyol, que es consolida com el tercer productor mundial de vi, compartint podi amb França i Itàlia.

https://ib3.org/empreses-vinicoles-balears-emultipliquen-15-30-anys.html